Probleem met de kwaliteit van het water

Het kraantjeswater wordt zeer goed gecontroleerd. Alle specialisten zijn het er over eens dat het perfect drinkbaar is en vaak van betere kwaliteit dan flessenwater. En het kost 200 keer minder dan gebotteld water!

Bruin water

Het drinkwater kan uit zichzelf kleine hoeveelheden ijzer en mangaan bevatten die zich kunnen afzetten in de leidingen. Bovendien kunnen stalen of gietijzeren leidingen corroderen en roest afgeven Als de snelheid van het water in de leidingen aanzienlijk verandert of de stroming in de andere richting gaat kunnen die bezinksels zich losmaken en het water roodbruin kleuren.

Roestvorming en afzetting van ijzer en mangaan zullen het duidelijkste zijn in de leidingen waar de snelheid van het water het laagste is, in het bijzonder aan het uiteinde van het net. Daar zal dan ook het vaakste een dergelijke verkleuring te zien zijn. Dezelfde redenering gaat op voor de leidingen bij u in huis. Ook na een lange periode van afwezigheid heeft het eerste water dat uit de kraan komt soms die roodbruine kleur van leidingen in ijzer of staal. Maar dat fenomeen verdwijnt snel zodra de leidingen zijn doorgespoeld.

Als u uit vakantie terugkeert is het raadzaam om de leidingen goed te spoelen vóór u van het water drinkt.

Er kan evenwel sprake zijn van een ernstiger probleem, bijvoorbeeld met afvalwater dat terugloopt naar het net. Afhankelijk van de aard van de vervuiling kan er zelfs sprake zijn van een gezondheidsrisico. Een verdachte verkleuring gaat in deze gevallen vaak gepaard met een verandering van de smaak en reuk van het water.
Aarzel in geval van twijfel niet om VIVAQUA op de hoogte te brengen.

Het water heeft een melkachtig uitzicht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft dit fenomeen niets te maken met kalksteen in het water. Melkachtig kleurend water is een gevolg van de aanwezigheid van fijne luchtbelletjes in het water.
Bij een afname van de druk of een temperatuursstijging daalt de luchtoplosbaarheid van het water. In die omstandigheden kunnen zich in het water uiterst fijne luchtbelletjes vormen. Onder invloed van het licht kan het water dan dat typische melkachtige uitzicht krijgen. Het duurt trouwens geen minuut voor die belletjes naar het oppervlak stijgen en verdwijnen. Het water is dan weer perfect helder.
Dit fenomeen heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het water.

Waterverzachters

Als het leidingwater een zekere hardheid heeft — meer dan 30 Franse (fH) of 17 Duitse graden (dH) — kan ontharden zijn nut hebben. Het koude water ontharden is niet erg zinvol en behandelen van het water dat voor voedingsdoeleinden wordt gebruikt is af te raden. Het ontharde water kan in dat geval een gezondheidsrisico inhouden: die verzachters bevatten harsen die het in het water aanwezige calcium en magnesium vasthouden en vervangen door natrium. Een teveel aan natrium is evenwel niet goed voor de bloeddruk, het hart en de bloedvaten. Wettelijk mag een liter drinkwater niet meer dan 200 milligram natrium bevatten.
Als de verzachter slecht wordt onderhouden of onzorgvuldig gebruikt kunnen er zich bacteriën ontwikkelen.
Te sterk onthard water kan ook schadelijk zijn voor de leidingen. Hoewel we over ‘zacht’ water spreken vormt het een bedreiging voor de leidingen.

Alvorens een waterverzachter te installeren:

  • Controleer de hardheidsgraad van uw water.
  • u dient het installeren van een verzachter enkel dan te overwegen als het water een zekere hardheid haalt: meer dan 30 Franse (fH) of 17 Duitse graden (dH);
  • plaats de verzachter alleen op het warmwatercircuit;
  • stel de resterende hardheid in op 10 tot 15 fH of 6 tot 9 dH;
  • laat de installatie en het onderhoud van de ontharder over aan een vakman;
  • regel de temperatuur van het water tussen 55 en 60 graden Celsius. Hoe warmer het water hoe meer kalksteen er zich kan afzetten.